Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова
Національної академії наук України

Відділ Теорії ядра і квантової теорії поля
  • Досліджено вплив зовнішнього магнітного поля, граничних умов на вакуум квантованого поля зарядженої масивної спінорної матерії в обмеженому просторі. Виявлено, що сила Казиміра за наявності достатньо великого магнітного поля, перпендикулярного до двох паралельних пластин, не залежить від граничної умови на пластинах і від відстані між пластинами.
    Ю.О. Ситенко
  • Виведено нові аналітичні вирази для p-, d- і f-хвильових парціальних двочастинкових кулонівських матриць переходу при енергії основного зв'язаного стану комплексу. Одержані результати використано для вивчення властивостей малочастинкових атомних і ядерних систем.
    В.Ф. Харченко
  • На основі рекомендованих на даний момент низькоенергетичних параметрів протон-протонної взаємодії отримано значення зарядової піон-нуклонної константи зв'язку, яке повністю узгоджується з експериментальним значенням, знайденим Упсальською групою нейтронних досліджень.
    В.О. Бабенко, М.М. Петров
  • На основі аналізу різниці енергій зв'язку дзеркальних ядер 3H і 3He встановлено зв'язок між величинами, що характеризують порушення зарядової симетрії ядерних сил в системах двох, трьох нуклонів. З використанням суто ядерних синглетних параметрів протон-протонного розсіяння розраховано значення нейтрон-нейтронних довжини розсіяння, ефективного радіуса: ann=-18.38(55) Фм, rnn=2.84(4) Фм. Отримані значення низькоенергетичних характеристик нейтрон-нейтронного розсіяння узгоджуються із сучасними експериментальними даними.
    В.О. Бабенко, М.М. Петров
  • Розроблено квантово-механічну теорію розсіяння нерелятивістських частинок зі спіном на проникному магнітному вихорі.
    Ю.О. Ситенко
  • Розроблено новий ефективний підхід до опису електричної поляризації квантових зв'язаних систем, що грунтується на введенні спеціальної функції, яка описує віртуальне розсіяння складових частинок поза енергетичною поверхнею. Метод застосовано для визначення електричних поляризовностей малочастинкових атомів і ядер.
    В.Ф. Харченко
  • На основі точних рівнянь квантової геометродинаміки, що описують однорідний, ізотропний всесвіт, дано пояснення причини зміни темпу розширення всесвіту від уповільнення до прискорення, навпаки. Показано, що темний сектор матерії-енергії може свідчити про наявність досі невідомих сил квантової природи, що діють у всесвіті. Запропонована модель пояснює з єдиних позицій прискорене розширення (інфляцію) в ранньому всесвіті, наступний перехід з уповільненого розширення до розширення всесвіту із прискоренням. Показано, що зміна знаку квантової поправки до тиску генерує первинні флуктуації густини енергії.
    В.Є. Кузьмичов, В.В. Кузьмичов
  • Досліджена можливість утворення магнітного поля космічною струною, що виникла в результаті фазового переходу деконфайнмент-конфайнмент у ранньому Всесвіті. Знайдені теоретичні оцінки замагнічення навколишньої плазми внаслідок її взаємодії з магнітним полем космічної струни.
    Ю.О. Ситенко
  • На основі квантового Т-матричного формалізму для опису взаємодії зарядженої частинки і комплексу аналітичнo розв'язанo неоднорідне інтегральне рівняння Ліпмана-Швінгера у випадку кулонівської взаємодії, що послідовно враховує віртуальне багатократне розсіяння в системі, і виведено загальну формулу для всіх електричних мультипольних поляризовностей воднеподібного атома.
    В.Ф. Харченко
  • Вивчено вплив різниці мас зарядженого, нейтрального р-мезонів на низькоенергетичні параметри нуклон-нуклонного розсіяння в синглетному спіновому стані. Використовуючи останні експериментальні результати робіт по дослідженню реакції nd-розвалу, розраховано значення нейтрон-нейтронних довжини розсіяння ann=-16.59Фм, ефективного радіуса rnn=2.83Фм.
    В.О. Бабенко, М.М. Петров
  • Була запропонована модель омічного контакту як шматочка металу скінченної ємності, прикріпленого до межі зразка з квантовим ефектом Хола. Було показано, що заряджені стани на такій межі можуть мати слабку взаємодію з нейтральними збудженнями в омічному контакті.
    І.П. Левківський
  • Побудована квантовомеханічна теорія розсіяння зарядженої частинки на магнітному вихорі з урахуванням його поперечних розмірів. Показано, що розповсюдженням короткохвильових, майже класичних, заряджених частинок можна керувати змінюючи величину потоку магнітного вихора, спрямованого перпендикулярно до напрямку руху частинки. Запропоновано експеримент для перевірки ефекту Ааронова-Бома в розсіянні квазікласичних заряджених частинок.
    Ю.О. Ситенко, Н.Д. Власій
  • Сформульовано новий мікроскопічний підхід до опису деформації квантових (атомних і ядерних) зв'язаних систем в електричному полі, що грунтується на прямому розв'язанні малочастинкових рівнянь Ліпмана-Швінгера, Фадєєва і Фадєєва-Якубовського для матриці переходу.
    В.Ф. Харченко
  • В рамках дослідження раннього Всесвіту на основі стандартної космологічної моделі, показано, що принцип інерції на стадії розпаду вакуумно-подібного стану поля інфлатона на звичайні частинки є еквівалентним закону збереження повної енергії Всесвіту, яка залишається рівною нулю завдяки гравітаційному дефекту мас. Врахування цього закону, що має форму в'язі у польових рівняннях Ейнштейна, приводить до того, що матерія до стадії розігріву представляє собою ідеальний газ стаціонарних космічних струн. Згодом саме цей газ розігрівається і приймає форму випромінювання.
    В.Є. Кузьмичов, В.В. Кузьмичов
  • Для експериментальних даних нуклон-нуклонного розсіяння бази SAID (групи GWU) із високим ступенем точності розраховано синглетні низькоенергетичні параметри нейтрон-протонного розсіяння, які при низьких енергіях дозволяють дуже добре описати експериментальну фазу розсіяння. Проведено порівняння триплетних і синглетних низькоенергетичних параметрів np-розсіяння для NN-даних групи GWU і Ніймегенської групи. Встановлено, що низькоенергетичні параметри для даних групи GWU істотно відрізняються від параметрів для даних Ніймегенської групи, причому відмінність носить не тільки кількісний, але й якісний характер. Проведено аналіз експериментальних даних із нейтрон-протонного розсіяння в області енергій від 0 до 5 МеВ.
    В.О. Бабенко, М.М. Петров
  • Досліджений вплив граничних умов, скінченних розмірів топологічних дефектів на властивості низьковимірних квантових систем.
    Ю.О. Ситенко
  • Побудована квантовомеханічна теорія розсіяння короткохвильової частинки на топологічному дефекті з урахуванням його розмірів, конічності простору.
    Ю.О. Ситенко
  • Розроблено загальний метод прямого визначення електричних (статичних) мультипольних поляризовностей ядерних і кулоновських зв'язаних комплексів, що грунтується на використанні позаенергетичної матриці переходу в імпульсному просторі при від'ємній енергії і не спирається на спектральний розклад функції Гріна системи.
    В.Ф. Харченко, А.В. Харченко
  • Запропоновано, досліджено кореляційну залежність між квадрупольним моментом дейтрона Q, коефіцієнтом S-D змішування ηΞAD/AS, асимптотичною нормувальною константою дейтрона AS. Для локальних нуклон-нуклонних потенціалів встановлено просту лінійну залежність величини Q/η від величини AS2, яка дозволяє по відомим значенням AS, η розрахувати значення квадрупольного момента дейтрона Q з абсолютною похибкою ~0.0003 Фм2. З врахуванням поправки на обмінні мезонні струми для експериментальних фаз np-розсіяння групи GWU отримано значення квадрупольного момента дейтрона Q=0.2852 Фм2, яке знаходиться в хорошому узгодженні з експериментом.
    М.М. Петров, В.О. Бабенко
  • Показано, що зв'язок геометрії з матерією, який випливає з закону інерційних сил Шами, приводить до зміни властивостей пиловидної речовини у всесвіті, як сурогата реальної матерії. На великих масштабах ця речовина отримує властивості так званої К-матерії. При цьому всесвіт з ненульовою космологічною сталою, довільною просторовою кривизною виявляється еквівалентним відкритому всесвіту де Сіттера, динамічні властивості якого добре вивчені. Розрахунки показують, що наш Всесвіт у майбутньому буде розширюватись у десіттеровському режимі.
    В.Є. Кузьмичов
  • Принцип побудови модифікованих рівнянь типу Фаддєєва з залученням методу гіперсферичних гармонік узагальнено на випадок залежності хвильової функції і парних потенціалів від спіна, ізоспіна нуклонів.
    І.В. Козловський
  • За допомогою ферміонної техніки обчислено матричні елементи оператора спіну квантового ланцюжка Ізінга в поперечному магнітному полі.
    В.М. Шадура
  • Досліджена поляризація вакууму квантованого скалярного поля, що задовольняє умові Діріхле на межі непроникливого магнітного вихора скінченної товщини. Показано, що вакуумна енергія індукується у випадку, коли комптонівська довжина хвилі скалярного поля значно перевищує товщину вихора; величина вакуумної енергії залежить періодично від потоку вихора.
    Ю.О. Ситенко
  • З використанням повних перерізів нейтрон-протонного розсіяння в області лабораторних енергій менших за 150 кеВ розраховано значення повного перерізу np-розсіяння при нульовій енергії, яке дуже добре узгоджується з експериментальними перерізами Хоука, Херста, але знаходиться у протиріччі з експериментальним перерізом Ділга.
    В.О. Бабенко, М.М. Петров