Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова
Національної академії наук України

Відділ Прикладних проблем теоретичної фізики
  • В рамках п'ятичастинкової моделі (три альфа-частинки плюс два додаткові нуклони) досліджено структуру дзеркальних ядер 14С і 14O. Запропоновано потенціали взаємодії, які дають змогу узгодити з експериментом енергію, розміри ядра 14С, а також енергію ядра 14O. На основі варіаційного підходу з використанням гаусоїдних базисів розраховано хвильові функції основного стану досліджуваних п'ятичастинкових систем. Передбачено зарядовий радіус ядра 14O. Встановлено розподіли густини і пружні формфактори обох ядер.
    Б.Є. Гринюк, Д.В. П'ятницький
  • Виявлено групу квазирелятивістичних рівнянь, розклади яких відносно 1/с збігаються між собою до четвертого порядку включно з точністю до членів, що їх можна усунути додатковими унітарними перетвореннями. Розклади таких рівнянь містять виключно е2 члени, тоді як розклади рівнянь Брейта, Солпітера містять е4 члени.
    О.І. Туровський
  • Досліджено структуру дзеркальних ядер 10Bе і 10С в рамках чотирикластерної моделі (дві альфа-частинки, два екстрануклони). Запропоновано потенціали взаємодії між нуклонами, альфа-частинкою, а також між альфа-частинками, які містять нелокальні доданки (відштовхування), для ефективного врахування принципу Паулі, узгодження існуючих експериментальних даних. На основі варіаційних розрахунків з контрольованою точністю розв'зано чотиричастинкову задачу і пояснено основні структурні характеристики ядер 10Bе і 10С: передбачено зарядові формфактори, розподіли густини, досліджено парні кореляційні функції і імпульсні розподіли екстрануклонів, альфа-частинок в цих ядрах.
    Б.Є. Гринюк, І.В. Сименог
  • На основі варіаційного принципу, з послідовним врахуванням парних кореляцій, для просторів вимірності більше або дорівнює двом показано, що відштовхувальні δ-потенціали є неефективними, тобто не впливають на спектр і інші фізичні спостережувані для систем декількох частинок із гамільтоніаном загального вигляду. Доведена теорема спростовує існуюче хибне уявлення про можливість врахування δ-точкової взаємодії в рамках теорії збурень.
    І.В. Сименог, Б.Є. Гринюк, М.В. Кузьменко
  • Для двовимiрних кулонiвських систем типу симетричних трiонiв XXY у варiацiйному пiдходi отримано симетричний, антисиметричний терми. Дано якiсне пояснення дiаграм стабiльностi, певних аномалiй у двовимірному просторi на основi адiабатичного наближення Борна-Опенгаймера. Виконано аналiз отриманих для довiльної вимiрностi простору асимптотик енергетичних термiв на великих вiдстанях i запропоновано апроксимацiйнi формули для 2D термiв. Встановлено аномальну залежнiсть мультипольних моментiв вiд вимiрностi простору у випадку сферично-симетричного поля. Проведено кiлькiсне порiвняння основних результатiв для двовимірної і тривимірної задач двох кулонiвських центрiв.
    І.В. Сименог, В.В. Михнюк, Ю.М. Бідасюк
  • Для квантових систем декількох частинок із парним локальним потенціалом, додатковою нелокальною (сепарабельною) взаємодією показана можливість існування таких незвичних ефектів, як наявність вузлів у повносиметричній хвильовій функції найнижчого основного стану, виродження основного стану системи, його нетривіальна перестановна симетрія (для систем з трьома, чотирма, а також більшою кількістю частинок). Досліджено особливості розподілів густини, зокрема ефекти гало, в системах двох, трьох, чотирьох частинок із нелокальною взаємодією. Встановлені ефекти підтверджені в конкретних розрахунках для трикластерних, чотирикластерних ядер 6Не, 6Li, 10Ве і 10С.
    І.В. Сименог, Б.Є. Гринюк
  • Для двовимірних кулонівських систем типу симетричних тріонів у варіаційному підході отримано симетричний, антисиметричний терми. Дано якісне пояснення діаграм стабільності в рамках адіабатичного наближення Борна-Опенгаймера. Виконано аналіз отриманих асимптотик енергетичних термів для довільної вимірності простору, запропоновано апроксимаційні формули для двовимірного випадку. Встановлено аномальну залежність мультипольних моментів від вимірності простору.
    І.В. Сименог, В.В. Михнюк, Ю.М. Бідасюк
  • Досліджено особливості структури чотирикластерних ядер, які складаються з двох альфа-частинок, двох нуклонів, і встановлено дві просторові конфігурації типу "хрест" і "тетраедр". Отримано основні структурні функції ядер 10Bе і 10С і виявлено характерні режими поведінки зарядових формфакторів, імпульсних розподілів, парних кореляційних функцій.
    Б.Є. Гринюк, І.В. Сименог
  • Побудовано діаграми порогів стабільності для системи трьох частинок з повним кутовим моментом одиниця. Проведено аналіз поведінки ліній порогів, їх масштабної інваріантності в околі ефекту Єфімова для систем з кутовими моментами нуль, одиниця. Виявлено ефекти "пасток" для енергетичних рівнів серії Єфімова.
    Ю.М. Бідасюк, І.В. Сименог
  • Для потенціалів взаємодії у вигляді дельта-функцій, які вводяться у гамільтоніан нарівні зі стандартними взаємодіями, встановлено, що в квантових системах двох, трьох, більшої кількості частинок для розмірностей простору D >= 2 відштовхувальна дельта-взаємодія не зсуває енергетичні спектри і не впливає на розсіяння. Цей факт доведено за допомогою введення спеціальних кореляційних факторів. Для притягувальних дельта-взаємодій допустимо використання цих сингулярних потенціалів тільки за умови спеціального перенормування інтенсивності взаємодії. Отримані результати розв'язують проблеми ефективності використання дельта-точкових потенціалів, які обговорювалися іншими авторами. Проаналізовано статус дельта-взаємодії в популярних моделях Скірма (в ядерній фізиці), Гроса-Пітаєвського (в теорії бозе-айнштайнівської кондесації).
    І.В. Сименог, Б.Є. Гринюк, М.В. Кузьменко
  • Досліджено ядра 10Bе, 10С у чотирикластерній моделі (дві α-частинки і два екстрануклони). Запропоновано нові моделі міжкластерних потенціалів взаємодії, які дозволили одночасно з двочастинковими даними описати енергії і зарядові радіуси цих ядер. В рамках розробленої моделі пояснено основні структурні закономірності цих ядер, передбачено зарядові розподіли густини і формфактори, парні кореляційні функції. Запропоновано нове представлення для формфакторів для малих переданих імпульсів. Проведено порівняльний аналіз структури ядер 10Bе, 10С зі структурою гало-ядер 6Не, 6Li. Виявлено дві основні просторові конфігурації в чотиринуклонних ядрах і знайдено їх ймовірності. Встановлено і пояснено асимптотики розподілів густини ядер 6Не, 6Li.
    Б.Є. Гринюк, І.В. Сименог
  • Отримано асимптотики розподілів густини і парних кореляційних функцій для ядра 4He. Розглянуто асимптотики імпульсних розподілів нуклонів.
    Д.В. П'ятницький
  • Запропоновано гібридний метод для розрахунків процесів розсіяння. Виконано повний аналіз точності і збіжності гібридного методу в складній багаточастинковій проблемі. Запропонований метод поєднує метод J-матриці, комплексний скейлінг у зовнішній області із поглинаючими граничними умовами.
    Ю.М. Бідасюк
  • Проаналізовано за оптичною моделлю, методом зв'язаних каналів реакцій пружне розсіяння ядер 13С + 16О. Встановлено, що потенціали поглинання в цьому розсіянні мають квазимолекулярну форму. Визначено внески найпростіших реакцій передач у пружне розсіяння цих ядер.
    І.В. Сименог
  • Виконано узагальнення перетворення Фолді-Вутхайзена на тричастинкові системи. Отримано члени розкладу, які описують тричастинкову взаємодію. Отримано наближену форму двочастинкового рівняння Дірака із взаємодією Брейта.
    О.І. Туровський
  • Досліджено пороги стабільності в загальній системі чотирьох частинок з двома парами тотожних частинок. В певних граничних випадках виявлені універсальні закономірності для енергетичних спектрів, пов'язаних з ефектом "відруху" (узагальнення теореми Томаса).
    І.В. Сименог, Б.Є. Гринюк, М.В. Кузьменко
  • Побудовано схему досліджень у мікроскопічному підході систем п'яти, шести частинок. Розроблено попередні версії комп'ютерних програм для розрахунку спектрів систем п'яти, шести частинок на основі варіаційних методів з гаусоїдними базисами.
    Б.Є. Гринюк, І.В. Сименог
  • Досліджено асимптотичну поведінку розподілів густини нуклонів гало, α-частинки для ядер 6Не і 6Li. Для цпх ядер знайдено і пояснено асимптотичну поведінку амплітуд кластеризації, обчислено асимптотичний коефіцієнт для реакції розвалу 6Li на α-частинку і дейтрон. Встановлено ймовірність присутності дейтронного кластера в ядрі 6Li, дінейтронного кластера в нейтронному гало ядра 6Не. Досліджено розподіл густини ймовірності утворення дінейтронного кластера в 10Bе, діпротонного - в дзеркальному ядрі 10С.
    Б.Є. Гринюк, І.В. Сименог
  • Для ненульового кутового моменту досліджено можливості існування ефекту Єфімова в системі трьох частинок. Вперше показано, що для одиничного кутового млменту, достатньо великої маси двох тотожних частинок існує безмежна серія рівнів при умові трьох резонансно взаємодіючих пар частинок.
    І.В. Сименог, Ю.М. Бідасюк, М.В. Кузьменко
  • Досліджено зв'язані стани двовимірних систем трьох заряджених частинок. Показано, що енергетичні терми мають аномальну асимптотику, яка пов'язана з ненульовим квадрупольним моментом для сферично симетричного атому водню. Встановлено аномальну поведінку розмірів системи, коли для достатньо важких двох тотожних частинок відстані між ними є дещо меншою, ніж відстань між електроном, кожною з важких частинок. Для чотирьох заряджених частинок у двовимірному випадку встановлена діаграма стабільності для основного стану. Виконано розрахунки нижчих енергетичних рівнів двовимірних систем чотирьох заряджених частинок.
    І.В. Сименог, М.В. Кузьменко, В.В. Михнюк
  • Для квантових систем частинок у дво-, тривимірних просторах, з повним урахуванням парних кореляцій дано доведення того факту, що для суперпозиції протяжних, дельта-точкових потенціалів взаємодії має місце альтернатива: або для притягувальних дельта-потенціалів реалізується колапс, або для відштовхувальних дельта-потенціалів реалізується нульовий внесок у всі спектральні характеристики системи. Тим самим встановлено, що дельта-потенціали ефективні лише для одновимірних систем.
    І.В. Сименог, Б.Є. Гринюк, М.В. Кузьменко
  • Досліджено гало-ядра 6Не і 6Li в моделі α-частинка плюс два екстрануклони, ядра 10Bе і 10С у чотирикластерній моделі з двома α-частинками і двома екстрануклонами. Запропоновано нові моделі αα-взаємодії з локальними, нелокальними потенціалами. Отримано розподіли густини, парні кореляційні функції, передбачено формфактори, пояснено їх поведінку в залежності від переданого імпульсу.
    Б.Є. Гринюк, І.В. Сименог
  • Отримано асимптотики розподілів густини і кореляційних функцій ядер 3H і 3He. Пояснено експериментальні імпульсні розподіли нуклонів і зарядові формфактори.
    Д.В. П'ятницький, І.В. Сименог
  • Досліджено енергетичну залежність потенціалу взаємодії 13С + 16О типу Вудса-Саксона з об'ємним і поверхневим поглинаннями і встановлено, що потенціал поглинання в цьому розсіянні має квазимолекулярну форму.
    І.В. Сименог
  • Отримано, проаналізовано розподіли густини частинок, масові, зарядові формфактори і двочастинкові кореляційні функції в різноманітних еталонних атомних, молекулярних тричастинкових системах. Досліджено поведінку асимптотик розподілів густини, формфакторів. Формфактори в тричастинкових системах спадають по універсальному степеневому закону для всіх кулонівських систем.
    М.В. Кузьменко, І.В. Сименог
  • Досліджено можливості встановлення симетрійних властивостей енергетичних станів в системах трьох, чотирьох заряджених частинок у стохастичних варіаційних розрахунках без попередньої симетризації станів. Запропоновано локальні, інтегральні схеми встановлення перестановної симетрії зв'язаних станів за результатами їх розрахунків.
    І.В. Сименог, М.В. Кузьменко, В.М. Хряпа