Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова
Національної академії наук України

2021-12-24
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
24 грудня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Затвердження заключного звіту про виконання наукових досліджень і розробок за темою «Структура та динаміка статистичних та квантово-польових систем» відомчої тематики НАН України 2017–2021 рр. за Цільовою програмою наукових досліджень Відділення фізики і астрономії НАН України «Вивчення фундаментальних фізичних і астрономічних процесів та перспективи їхнього практичного застосування» (доповідач: науковий керівник теми академік НАН України, доктор фіз.- мат. наук А.Г. Загородній).
  2. Затвердження заключного звіту про виконання наукових досліджень і розробок за темою «Термодинамічні, кінетичні та транспортні властивості низьковимірних систем за наявності зовнішніх полів і структурної невпорядкованості» відомчої тематики НАН України 2017–2021 рр. (наукові керівники теми: академік НАН України, доктор фіз.- мат наук В.М. Локтєв, доктор фіз.- мат. наук С.Г. Шарапов).
  3. Затвердження заключного звіту про виконання наукових досліджень і розробок за темою «Використання теоретико-польового підходу для вивчення квантових систем із сильною взаємодією» відомчої тематики НАН України 2017–2021 рр. (доповідач: науковий керівник теми член-кореспондент НАН України, доктор фіз.- мат. наук Ю.О. Ситенко).
  4. Затвердження заключного звіту про виконання наукових досліджень і розробок за темою «Динаміка багатоканальних та багатокластерних систем з сильною взаємодією» відомчої тематики НАН України 2017–2021 рр. (доповідач: науковий керівник теми доктор фіз.- мат. наук Ю.А. Лашко).
  5. Затвердження заключного звіту про виконання наукових досліджень і розробок за темою «Симетрії, деформаціїї та інтегровність в квантових моделях полів і частинок» відомчої тематики НАН України 2017–2021 рр. (доповідач: науковий керівник теми доктор фіз.- мат. наук О.М. Гаврилик).
  6. Затвердження заключного звіту про виконання наукових досліджень і розробок за темою «Математичні моделі нерівноважних процесів в відкритих системах» за програмою Підтримка пріоритетних для держави наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок Відділення фізики і астрономії НАН України 2020–2021 рр. (доповідач: науковий керівник теми академік НАН України, доктор фіз.- мат. наук Б.І. Лев).
  7. Затвердження заключного звіту про виконання наукових досліджень і розробок за темою «Фундаментальні властивості матерії в релятивістських ядерних зіткненнях та у ранньому Всесвіті» за програмою Підтримка пріоритетних для держави наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок Відділення фізики і астрономії НАН України 2020–2021 рр. (доповідач: науковий керівник теми академік НАН України, доктор фіз.- мат. наук Ю.І. Ізотов).
  8. Затвердження заключного звіту про виконання наукових досліджень і розробок за темою «Функціональні властивості матеріалів перспективних для нанотехнологій» за програмою Підтримка пріоритетних для держави наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок Відділення фізики і астрономії НАН України 2020–2021 рр. (наукові керівники теми: член-кореспондент НАН України, доктор фіз.- мат. наук В.П. Гусинін, доктор фіз.- мат. наук С.Г. Шарапов).
  9. Затвердження звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Застосування нової генерації експериментальних даних для теоретичного досліджування протон-протонних, протон-ядрових, ядро-ядрових взаємодій за високих енергій в CERN, BNL, FERMILAB, GSI» за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021—2023 рр. (доповідач: науковий керівник проєкту доктор фіз.- мат. наук М.І. Горенштейн).
  10. Затвердження звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Динамічні та статистичні властивості надщільної речовини, що формується в релятивістських ядро-ядерних та протон-протонних зіткненнях з високою множинністю при варіативних енергіях колайдерів RHIC та LHC» за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021—2023 рр. (доповідач: науковий керівник проєкту доктор фіз.- мат. наук Ю.М. Синюков).
  11. Затвердження звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Вивчення фазових переходів та властивостей їх критичних точок у щільній КХД матерії на основі узагальненої концепції морфологічної термодинаміки» за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021—2023 рр. (доповідач: науковий керівник проєкту кандидат фіз.- мат. наук Б.Є. Гринюк).
  12. Затвердження звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Комп'ютерне моделювання динаміки подвійної спіралі ДНК та її іон-гідратного оточення в зовнішньому електричному полі» за програмою Науково-дослідні роботи молодих учених НАН України 2021-2022 рр. (доповідач: науковий керівник проєкту кандидат фіз.- мат. наук О.О. Здоревський).
  13. Про висунення циклу робіт Мусфера Аджимамбетова, Олега Савчука та Олександра Сташка «Нові форми сильновзаємодійної матерії та їх прояви в високоенергетичних ядро-ядерних зіткненнях» на конкурс «На здобуття премій для молодих учених і студентів закладів вищої освіти за кращі наукові роботи».
  14. Різне.

Вчений секретар

2021-12-09
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
9 грудня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Про результати оцінювання діяльності Інституту у 2016-2020 роках.
  2. Затвердження заключного звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Моделі нерівноважних процесів в колоїдних системах» за конкурсом Національного фонду досліджень України “Підтримка досліджень провідних та молодих учених” (доповідач: науковий керівник проєкту академік НАН України, доктор фіз.- мат. наук Б.І.Лев).
  3. Затвердження проміжного звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Рівноважні та нерівноважні процеси в інтегровних квантових моделях фізики конденсованого стану» за конкурсом Національного фонду досліджень України “Підтримка досліджень провідних та молодих учених” (доповідач: науковий керівник проєкту зав. лабораторії, доктор фіз.-мат наук М.З.Іоргов).
  4. Затвердження проміжного звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Некласичні та гібридні кореляції квантових систем за реалістичних умов» за конкурсом Національного фонду досліджень України “Підтримка досліджень провідних та молодих учених” (доповідач: науковий керівник проєкту доктор фіз. мат наук, провідний науковий співробітник А.О.Семенов).
  5. Затвердження проміжного звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Режим фіксованої твердо тільної мішені в експерименті LHCb (CERN)і пошук експериментальних станів матерії в зіткненнях важких ядер на Великому Адронному Колайдері» за конкурсом Національного фонду досліджень України “Підтримка досліджень провідних та молодих учених” (доповідач: науковий керівник проєкту доктор фіз. мат наук, провідний науковий співробітник Л.Л. Єнковський).
  6. Затвердження проміжного звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Топологічні фази матерії та збудження в діраківських матеріалах, джозефсонівських переходах та магнетиках» за конкурсом Національного фонду досліджень України “Підтримка досліджень провідних та молодих учених” (доповідач: науковий керівник проєкту зав. лабораторії, доктор фіз.-мат наук С.Г.Шарапов).
  7. Затвердження проміжного звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Легка темна матерія і динамічна темна енергія у Всесвіті» за конкурсом Національного фонду досліджень України “Підтримка досліджень провідних та молодих учених” (доповідач: науковий керівник проєкту зав. лабораторії, доктор фіз.-мат наук Ю.В.Штанов).
  8. Затвердження звіту з виконання наукових досліджень і розробок українсько-ізраїльського науково-дослідного проєкту МОН “Термоелектричні властивості та квантові ефекти Холла в топологічних ізоляторах” (доповідач: науковий керівник проєкту зав. лабораторії, доктор фіз.-мат наук С.Г.Шарапов).
  9. Затвердження звіту з виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Розробка грід- хмарних сервісів та забезпечення підтримки Базового координаційного центру та Регіонального операційного центру в Інституті теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України (3 етап)» за Програмою інформатизації НАН України на 2020-2024 рр. (доповідач: науковий керівник проєкту зав. відділу, канд. тех. наук С.Я Свістунов).
  10. Затвердження звіту про виконання наукових досліджень і розробок проєкту «Розширення бази даних електронної редакції Українського фізичного журналу в Європейській хмарі відкритої науки OpenAIRE» за Програмою інформатизації НАН України на 2020-2024 рр. (доповідач: науковий керівник теми кандидат фізико-математичних наук І.С. Ганджа).
  11. Про зміни у складі Вченої ради інституту.
  12. Розгляд робіт, поданих на Премію імені Остапа Парасюка Інституту теоретичної фізики ім. М.М.Боголюбова НАН України.
  13. Про розгляд кандидатури доктора фізико-математичних наук, провідного наукового співробітника відділу математичних методів в теоретичній фізиці Т.В. Скрипника на присудження звання старшого дослідника.
  14. Про підготовку найважливіших наукових результатів ІТФ ім. М.М. Боголюбова НАН України у 2021 році.
  15. Про протипожежний і цивільний захист.
  16. Різне.

Вчений секретар

2021-11-25
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
25 листопада 2021 р.

Порядок денний:

  1. Про зміну наукового керівника НДР “Пошук нових форм сильновзаємодійної матерії в зіткненнях адронів та ядер за високих енергій” (2018-2022 рр.).
  2. Про зміну наукового керівника НДР “Застосування нової генерації експериментальних даних для теоретичного досліджування протон-протонних, протон-ядрових, ядро-ядрових взаємодій за високих енергій в CERN, BNL, FERMILAB, GSI” за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021—2023 рр.
  3. Про зміну наукового керівника НДР “Вивчення фазових переходів та властивостей їх критичних точок у щільній КХД матерії на основі узагальненої концепції морфологічної термодинаміки” за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021—2023 рр.
  4. Про призначення виконуючого обов'язки відділу фізики високих густин енергії.
  5. Питання аспірантури: затвердження тем кандидатських дисертацій аспірантам І-го року навчання.
  6. Різне.

Вчений секретар

2021-10-19
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
19 жовтня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Представлення Д.В. Журавлем дисертації на тему: “Нерівноважний електронний транспорт в системі квантових точок та властивості бозонних систем при ненульових температурах” на здобуття наукового ступеня доктора філософії.
  2. Про підтримку висунення Радою Української астрономічної асоціації циклу робіт “Космологічні та астрофізичні аспекти фундаментальних взаємодій” на здобуття премії імені Г.А. Гамова НАН України «За видатні наукові роботи в галузі астрофізики і космології» та про включення до авторського колективу доктора фіз.-мат. наук, ст. наук. спів., зав. лаб. Ю.В.Штанова, доктора фіз.-мат. наук, професора, гол. наук. спів. О.І. Жука, доктора фіз.-мат. наук, професора, зав. відділу В.І. Жданова.
  3. Затвердження скорегованого тематичного плану наукових досліджень Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова Національної академії наук України на 2021 рік.
  4. Затвердження робочих планів НДР на 2021 рік.
  5. Питання аспірантури.
  6. Кадрові питання: обрання за конкурсом на посаду наукового співробітника у відділ фізики високих густин енергії.
  7. Різне.

Вчений секретар

2021-09-13
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
13 вересня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Про подання запиту на проведення наукової роботи "Фундаментальні властивості матерії та їх прояви в мікросвіті, астрофізиці та космології" в рамках Програми НАН України «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень» КПКВК 6541230 на 2022-2023 рр.
    (доповідач: науковий керівник теми доктор фізико-математичних наук, академік НАН України Ю.І. Ізотов).
  2. Про подання запиту на проведення наукової роботи "Стохастична динаміка нерівноважних процесів у відкритих системах" КПКВК 6541230 на 2022-2023 рр.
    (доповідач: науковий керівник теми доктор фізико-математичних наук, академік НАН України Б.І. Лев).
  3. Про подання запиту на проведення наукової роботи "Вплив зовнішніх полів і просторових неоднорідностей на електронні властивості низьковимірних діраківських і надпровідних матеріалів" в рамках Програми НАН України «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень» КПКВК 6541230 на 2022-2023 рр.
    (наукові керівники теми: доктор фізико-математичних наук Л.С.Брижик та доктор фізико-математичних наук Я.О. Золотарюк).
  4. Про подання запиту на проведення наукової роботи "Конформаційна механіка макромолекули ДНК під впливом біологічно активних молекул та іонів" в рамках Програми НАН України «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень» КПКВК 6541230 на 2022-2023 рр.
    (доповідач: науковий керівник теми доктор фізико-математичних наук С.Н. Волков).
  5. Про наукове стажування молодшого наукового співробітника відділу фізики високих густин енергії В.О. Челнокова.
  6. Різне.

Вчений секретар

2021-08-26
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
26 серпня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Затвердження проміжного звіту про виконання НДР «Моделі нерівноважних процесів в колоїдних системах» за конкурсом НФДУ «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»
    (доповідач: науковий керівник теми чл.-кор. НАН України Б.І. Лев).
  2. Затвердження проміжного звіту про виконання НДР «Режим фіксованої твердотільної мішені в експерименті LHCb (CERN) і пошук екстремальних станів матерії в зіткненнях важких ядер на Великому Адронному Колайдері»
    за конкурсом НФДУ «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»
    (доповідач: науковий керівник теми доктор фіз.-мат. наук Л.Л. Єнковскі).
  3. Затвердження проміжного звіту про виконання НДР «Легка темна матерія і динамічна темна енергія у Всесвіті» за конкурсом НФДУ «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»
    (доповідач: науковий керівник теми доктор фіз.-мат. наук Ю.В. Штанов).
  4. Затвердження проміжного звіту про виконання НДР «Топологічні фази матерії та збудження в діраківських матеріалах, джозефсонівських переходах та магнетиках» за конкурсом НФДУ «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»
    (доповідач: науковий керівник теми доктор фіз.-мат. наук С.Г. Шарапов).
  5. Затвердження проміжного звіту про виконання НДР «Некласичні та гібридні кореляції квантових систем за реалістичних умов» за конкурсом НФДУ «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»
    (доповідач: науковий керівник теми доктор фіз.-мат. наук А.О. Семенов).
  6. Затвердження проміжного звіту про виконання НДР «Рівноважні та нерівноважні процеси в інтегровних квантових моделях фізики конденсованого стану» за конкурсом НФДУ «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»
    (доповідач: науковий керівник теми доктор фіз.-мат. наук М.З. Іоргов).
  7. Обрання за конкурсом на посаду провідного наукового співробітника у відділ математичних методів в теоретичній фізиці (2 вакансії).
  8. Затвердження звітів стипендіатів Президента України для молодих учених та НАН України для молодих учених.
  9. Різне.

Вчений секретар

2021-06-10
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
10 червня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Про започаткування Боголюбовської програми стажування.
  2. Розгляд проєктів для участі в конкурсі МОН України зі співпраці Україна–Словаччина.
  3. Про рішення Загальних зборів НАН України. (доповідають делеговані представники інституту).
  4. Про перевірку діяльності інституту протягом 2016-2020 рр.
  5. Різне.

Вчений секретар

2021-04-20
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
20 квітня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Затвердження нової теми “Властивості низьковимірних матеріалів за присутності зовнішніх збурень, структурних дефектів і топологічних станів” (керівники теми: доктор фізико-математичних наук Л.С.Брижик, доктор фізико-математичних наук С.Г.Шарапов).
  2. Затвердження нової теми “Деформаційні, симетрійні аспекти і інтегровність та точна розв'язність в моделях квантової фізики” (доповідач: керівник теми доктор фізико-математичних наук О.М. Гаврилик).
  3. Затвердження нової теми “Колективні ефекти у мікрофізичних та мезоскопічних квантових системах із сильною взаємодією” (доповідач: керівник теми доктор фізико-математичних наук член-кореспондент НАН України Ю.О. Ситенко).
  4. Затвердження нової теми “Структура екзотичних ядер і гіперядер та динаміка реакцій за їх участю” (доповідач: керівник теми доктор фізико-математичних наук Ю.А. Лашко).
  5. Затвердження нової теми “Застосунок нової генерації експериментальних даних для феноменологічного і теоретичного досліджування протон-протонних, протон-ядрових, ядро-ядрових взаємодій за високих енергій в CERN, BNL, FERMILAB, GSI” за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021–2023 рр. (доповідач: керівник теми доктор фізико-математичних наук член-кореспондент НАН України Г.М. Зінов'єв).
  6. Затвердження нової теми “Вивчення фазових переходів та властивостей їх критичних точок у щільній КХД матерії на основі узагальненої концепції морфологічної термодинаміки” за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021–2023 рр. (доповідач: керівник теми доктор фізико-математичних наук К.О. Бугаєв).
  7. Затвердження нової теми “Динамічні та статистичні властивості надщильної речовини, що формується в релятивістських ядро-ядерних та протон-протонніх зіткненнях з високою множинністю при варіативних енергіях коллайдерів RHIC та LHC” за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021–2023 рр. (доповідач: керівник теми доктор фізико-математичних наук Ю.М. Синюков).
  8. Затвердження нової теми “Дослідження непертурбативної динаміки на прискорювачах LHC (CERN): народження глюболів та інших екзотичних об'єктів” за Цільовою програмою наукових досліджень НАН України «Участь в новітніх міжнародних проєктах з фізики високих енергій та ядерної фізики» на 2021–2023 рр. (доповідач: керівник теми доктор фізико-математичних наук Л.Л. Єнковський).
  9. Затвердження нової теми “Комп'ютерне моделювання динаміки подвійної спіралі ДНК та її гідратного оточення в зовнішньому електричному полі”, що подається на конкурс проєктів молодих учених НАН України (доповідач: керівник теми кандидат фізико-математичних наук О.О. Здоревський).
  10. Різне.

Вчений секретар

2021-04-01
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
1 квітня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Про підтримку кандидатів на вакансії членів-кореспондентів та дійсних членів Національної академії наук України.
  2. Різне.

Вчений секретар

2021-03-19
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
19 березня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Про підтримку кандидатів на вакансії членів-кореспондентів та дійсних членів Національної академії наук України.
  2. Різне.

Вчений секретар

2021-02-25
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
25 лютого 2021 р.

Порядок денний:

  1. Затвердження звітів стипендіатів Президента України для молодих вчених i НАН України для молодих вчених.
  2. Висунення нових стипендіатів Президента України для молодих вчених.
  3. Різне.

Вчений секретар

2021-02-04
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
4 лютого 2021 р.

Порядок денний:

  1. Висунення кандидатів в академіки і члени-кореспонденти НАН України.
  2. Про наглядову раду Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України.
  3. Різне.

Вчений секретар

2021-01-11
Засідання Вченої ради
Засідання Вченої ради
Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
11 січня 2021 р.

Порядок денний:

  1. Затвердження звіту про діяльність Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова Національної академії наук України у 2020 році (доповідач: С.М. Перепелиця).
  2. Затвердження скорегованого тематичного плану наукових досліджень Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова Національної академії наук України на 2020 рік.
  3. Затвердження тематичного плану наукових досліджень Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова Національної академії наук України на 2021 рік.
  4. Питання аспірантури.
  5. Різне.

Вчений секретар